Besparen door correct uitlijnen

Uitlijnen

Een correct uitgelijnde vrachtauto zorgt voor minder rolweerstand waardoor er brandstof wordt bespaard en de bandenslijtage wordt gereduceerd. Ook zorgt het voor betere rijeigenschappen. 

Uitlijnen

Door ervaring weten we dat meer dan 75% van de trucks en trailers niet correct is uitgelijnd. Met als gevolg dat het brandstofverbruik van de vrachtwagen omhoog gaat, de banden sneller en onregelmatig slijten en er wordt meer CO2 en fijnstof geproduceerd.

Besparing

Door uitgebreid onderzoek door onder andere het TNO, weten we dat er 3 tot 4,5% brandstofbesparing mogelijk is per voertuig wanneer deze correct is uitgelijnd. De kosten van het uitlijnen zijn een fractie van de besparing die het op kan leveren.

Een voorbeeld:

Een vrachtwagen rijdt 150.000 km per jaar. Dit levert de volgende besparing op:
150.000 km / 3 km per liter diesel = 50.000 liter diesel per jaar
50.000 liter / 100 * 3% = 1.500 liter diesel per jaar.
1500 * € 1,50 (huidige diesel prijs p/l) = € 2.250,- besparing per jaar.

Apparatuur

Voor het meten van de scheefstand van de wielen gebruiken we moderne laser apparatuur van het merk Josam. Naast de laser apparatuur hebben we geïnvesteerd in een inductie verwarmer. Dit maakt het mogelijk om de as van een trailer te richten en de wielstand te optimaliseren. Ook wanneer het niet mogelijk is om de as te verstellen.